Thursday, December 4, 2008

finally...

8 weeks of internal medicine posting is not enough...seriously! i am not so called a fast learner and that is why i feel so inadequate..end of posting exam was ok but it will be heavenly ok if i got extra time to study coz like prof L always said you need to know "everything under the sun" to excellently pass ur exam.. and it is not the matter of juz knowing thing, u should always relate it to every patient that u see..there must be some interesting findings in every patient..

i'll miss this posting as i will be doing it again in my final year later.. what's next..? i need a holiday and here it is..one week of holiday before doing my next posting..surgery posting!!!!! here i come..!!!

Saturday, November 22, 2008

Tentang Islam..

Hadis Abu Hurairah r.a katanya:

Pada suatu hari, ketika Rasulullah s.a.w berada bersama kaum Muslimin, datang seorang lelakikemudian bertanya kepada baginda: Wahai Rasulullah! Apakah yang dimaksudkan dengan Iman?

Lalu baginda bersabda: Kamu hendaklah percaya iaitu beriman kepada Allah, para Malaikat, semua Kitab yang diturunkan, hari pertemuan dengan-Nya, para Rasul dan percaya kepada Hari Kebangkitan.

Lelaki itu bertanya lagi: Wahai Rasulullah! Apakah pula yang dimaksudkan dengan Islam?

Baginda bersabda: Islam ialah mengabdikan diri kepada Allah dan tidak menyekutukan- Nya dengan perkara lain, mendirikan sembahyang yang telah difardukan, mengeluarkan Zakat yang diwajibkan dan berpuasa pada bulan Ramadan.

Kemudian lelaki tersebut bertanya lagi: Wahai Rasulullah! Apakah makna Ihsan?

Rasulullah s.a.w bersabda: Engkau hendaklah beribadat kepada Allah seolah-olah engkau melihat-Nya, sekiranya engkau tidak melihat-Nya, maka ketahuilah bahawa Dia sentiasa memerhatikanmu.

Lelaki tersebut bertanya lagi: Wahai Rasulullah! Bilakah Hari Kiamat akan berlaku?

Rasulullah s.a.w bersabda: Sememangnya orang yang bertanyakannya lebih mengetahui dariku. Walau bagaimanapun aku akan ceritakan kepadamu mengenai tanda-tandanya. Apabila seseorang hamba melahirkan majikannya maka itu adalah sebahagian dari tandanya. Seterusnya apabila seorang miskin menjadi pemimpin masyarakat, itu juga sebahagian dari tandanya. Selain dari itu apabila masyarakat yang pada asalnya penggembala kambing mampu bersaing dalam menghiasi bangunan-bangunan mereka, maka itu juga dikira tanda akan berlakunya Kiamat. Hanya lima perkara itulah sahaja sebahagian dari tanda-tanda yang diketahui dan selain dari itu Allah sahaja Yang Maha Mengetahuinya.

Kemudian Rasulullah s.a.w membaca Surah Luqman ayat 34 Yang bermaksud:

"Sesungguhnya Allah lebih mengetahui bilakah akan berlaku Hari Kiamat, di samping itu Dialah juga yang menurunkan hujan dan mengetahui apa yang ada di dalam rahim ibu yang mengandung. Tiada seorang pun yang mengetahui apakah yang akan diusahakannya pada keesokan hari iaitu samada baik atau jahat dan tiada seorang pun yang mengetahui di manakah dia akan menemui ajalnya. Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui lagi Amat Meliputi pengetahuan- Nya."

Kemudian lelaki tersebut beredar dari situ. Rasulullah s.a.w terus bersabda kepada sahabatnya: Sila panggil orang itu kembali. Lalu para sahabat berkejar ke arah lelaki tersebut untuk memanggilnya kembali tetapi mereka dapati lelaki tersebut telah hilang.

Lantas Rasulullah s.a.w bersabda: Lelaki tadi ialah Jibril a.s. Kedatangannya adalah untuk mengajar manusia tentang agama mereka.


(Riwayat Bukhari dan Muslim)
p/s: Semoga setiap apa yang kita lakukan akan mendapat rahmat dari-Nya..Jika hari semalam tidak seindah yang kita harapkan, yakinlah yang Allah telah menetapkan bahawa itulah yang terbaik untuk kita..Pedomannya, janganlah kita sesekali berputus asa untuk mencari hidayah-Nya..Sesungguhnya, hanya Dia yang Maha Mengetahui akan ketetapan yang kita rencanakan...Wallahua'lam

Saturday, November 8, 2008

UMMI....

Lately I'm buzy with the clinical life.. sorry for not updating for so long..today i would like to share a video about "ummi"...

p/s: homesick syndrome...miss my mum!


Mom, you're a wonderful mother
So gentle, yet so strong
The many ways you show you care
Always make me feel I belong
You're patient when I'm foolish
You give guidance when I ask
It seems you can do most anything
You're the master of every task
You're a dependable source of comfort
You're my cushion when I fall
You help in times of trouble
You support me whenever I call
I love you more than I can express
You have my total respect
I love u Mom...

Sunday, July 20, 2008

ombak besar..

today i went to navy yatch club..it was my first time ever after 9 years of quiting sailing...huh berterabur grammar..biar la..plan to do it for my elective during this semester break.. but who knows, my knoeledge of sailing 9 years back is still fresh in my mind. but the difference is i'm using " laser" today as compared of "optimist" during last 9 years. really happy coz angin sangat kuat and ombak pun besar arini..ehehee..memandangkan arini 1st time gune "laser" so ade org temankan, maybe tomorrow i can handle it on my own...happy..happy..happy...

lihatlah kanak2 ni mengemudikan bot masing2..camni la agaknye diriku dulu2...enjoy!

Sunday, July 13, 2008

Mengimbau Kenangan ...

kali ni nak bercerite kisah2 lame zaman skolah dulu..tempat yang byk cipta kenangan utk aku kenang sambil tersenyum skarang..walaupun some of the memory is pahit tapi bile dikenang, ianya mampu buat aku tersenyum..Friends are the best thing ever happened in my beautiful life and complete my journey during school time.. Chueda my best roomate ever, Y always plan crazy stuff, Qlod yang berbise tapi suke merajuk, N always smile and comfort everyone, Fadot yang suke gelabah akhirnye menjadi workoholic, Ela seperti sombong kalo xkenal tapi sebenarnye gile, Artok sentiase slumber n rock skang dah ayu sket, Nuai yang tak henti2 belajar..susahnye nak jumpe!, Yan deskmet ku yg cntik dan ayu..kami rindu kamu!, Nopie dan Yati si pandai yg genius tapi suke tdo dlm klas, Cai si slumber yg bijak..ntah bile dpt jumpe....

mereka2 itu kini telah berjaya..yes! kami berjaya..eheheh

12nd July 2008
Happy wedding day to Leedar and Udeng..and thanks to this wedding cause finally TLC's can gathered and have a blast weekend..after the wed, we went to Bukit Merah..huhuhuhu..sgt jengkel kepada chueda yg jerit paling kuat mase main Boomerang..seriously mcm nak tercabut jantung main Boomerang slide tuh...Qlod yang berpura2 lemas selama 2 saat pada kedalaman air setinggi 0.9 meter..benci betul, budak umur 3 tahun pun bleh je sampai air cetek tuh..then main bubble sampai penat..terus rase nak balik pastu..ahahaa..

Kitorang bermalam kat Taiping Golf resort and mlm tu after solat maghrib, tempat yang dituju ialah "bomba" favourite place utk cari yong tau fu.. then xpenat lagi tu, after makan kitrg bermarhaban selama 2 jam..ahahhaha..mmg best gile..pasni gi lagi tau korg..sampai tercabut anak tekak..then balik resort balik..and baring2 smbil bergossip sampai xsedar tido kol bape..


13th July 2008

bangun je pagi sume dah bersiap nak terjun dlm swimming pool..tapi kesian kat artok kene balik awl..xpe tok, len kali cuti ko amik m.c byk2 tau..huhuh..seperti biase qlod yg takut air akan duduk2 n skali skale je join masuk air..ehehe.. 3 jam berendam, huh puas hati kitrg...then naik bilik and kemas2 siap2 utk check out. after that gi lunch and then gi maktab utk amik gmbr2 sebagai kenangan..bau MRSM Taiping masih same tapi byk kawasan dh berubah rupe..yg penting klas tetap same mcm dulu..sentiase bersepah dipenuhi dgn lambakan2 buku..sgt seronok bile dpt masuk asrama..sgt rindu kenangan2 and kehidupan dlm dorm dulu..yeah Wing A atas paling best!



tu la antara kisah2 sehari setengah bersama dan mengimbas
kenangan lalu..tapi sedihnye kenangan ni xdpt di share ngn beberapa org sbb diorg xdpt dtg..hope there will be a next time for us to meet..yeah..bachelor nite before ela's wedding.. the grand meeting girls..see u next time..xoxo gossip gurls.. =)





Friday, July 11, 2008

kene tag lagi

-kene tag lagi..usop, kalo ko tag panjang2 lagi pasni aku xnak layan..

1) What is the most important thing in your life?
- still dapat melihat setiap kali bangun pagi..dpt tgk muke mak ayah, masih dpt bernafas, masih dpt mggunakan kesemua pancaindera yg ade..alhamdulillah.

2) What is the last thing that you bought with your own money?
- bags..

3) Where do you wish to get married?
- perkahwinan dalam taman..ala2 fairy tale tuh..

4) How old do you think you will be permanently owned by your love?
-wallahua'lam..jodoh pertemuan di tangan tuhan..~mestila sampai akhir hayat..~

5) Are you in love
- hurm..maybe..i'm single but not available..ahaks~

6) Where was the last restaurant you had dinner?
- ape ntah name restoran tuh, tapi mmg sedap ar..restoran muara kot name die..

7) Name the latest book that you bought?
- buku yg ade pun tak terbace..xde beli buku dah..

8) What is your full name?
- ala..ape punye soalan nih..kat entry aku "secret of my name" hah kat ctu ade tulis name penuh

9) Do you prefer your mother or father?
- org yg tak syg mak ayah je pilih satu..xkire..aku nak jwb dua2 gak..prefer mother n father...

10) Name a person that you really wish to meet in real life for the first time.
- xtau ar sape..aku xde admire atau benci gile kat sesape..

11) Christina or Britney?
-arrgghh..dua2 pun tak best..nyanyi bukan sedap pun..gedik je lebey

12) Do you do your own laundry?
-beli mesin basuh mahal2..ape kejadah nye nak anta laundry..basuh sendiri lagi bersih..lagi puas hati

13) The most exciting place you want to go?
- round over the world tanpa kuarkan sesen pun~

14) Hugs or kisses?
- both plz.........

15) Point out 5 things about the person who tagged you
- soalan ni la paling best.. 5 things about usop:
i) suke kentut...busuk plak tuh ..sorry usop =)~
ii) suke kasi aku makan plov yg die masak..baik gak die nih kdg2
iii) lagi berat n besar dari aku..ahahaa..terbukti!
iv) semakin turun berat badannye..(akibat beras sekilo 13 grvn kat ukren)
v) xdpt balik mesia summer nih..buwek..padan muke..sedapnye makanan2 di sini..ahahah

16) 8 things I am passionate about
i) myself
ii) my study
iii) my family
iv) my future
v) ---> viii) malas nak pk


17) 8 things I say too often
- ya Allah, huh, ish, pesal, hello, syg, astagfirullah, padan muke,...byk lagi la

18) 8 books I've read recently
- skang baru je stat cuti..plg baru aku bace buku sblm cuti aritu mase nak exam..kalo aku senaraikan buku ape mesti nyampah nak tau..ehehe..

19) 8 songs I could listen to over and over again
- rossa--> ayat2 cinta
- ahmed bukhatir --> forgive me when i'm whine
- ahmed bukhatir --> ummi
- the beatles --> yesterday..
- outlandish --> callin u
----ape2 je la

20) 8 things I learned last year
- learned to be positive ...byk ar mende aku blaja..

8 people to tag
- kpd sesiapa yg membace blog ni...

Wednesday, July 9, 2008

tagging menagging..ahahaha

usop tag aku..pastu die suh aku reply..nah nie die jwpnnye

rank your most favorite instant noodles from 1 - 5 (include brands and flavors);

1) maggi (curry hot flavour)
2) maggi (tomyam favour)
3) PAMA (meehoon pama ) --> sedapnye...usop ko nak tak.?
4) cintan (asam laksa flavour)
5) MIBINA (cheese and mushroom flavour)--> usop..pos kan kat aku leh..? nnt aku pos maggi utk ko..plz..

Tuesday, July 8, 2008

secret of my name

What Siti Nor Farhana Means

You are the total package - suave, sexy, smart, and strong.
You have the whole world under your spell, and you can influence almost everyone you know.
You don't always resist your urges to crush the weak. Just remember, they don't have as much going for them as you do.

You tend to be pretty tightly wound. It's easy to get you excited... which can be a good or bad thing.
You have a lot of enthusiasm, but it fades rather quickly. You don't stick with any one thing for very long.
You have the drive to accomplish a lot in a short amount of time. Your biggest problem is making sure you finish the projects you start.

You are a seeker. You often find yourself restless - and you have a lot of questions about life.
You tend to travel often, to fairly random locations. You're most comfortable when you're far away from home.
You are quite passionate and easily tempted. Your impulses sometimes get you into trouble.

You are very intuitive and wise. You understand the world better than most people.
You also have a very active imagination. You often get carried away with your thoughts.
You are prone to a little paranoia and jealousy. You sometimes go overboard in interpreting signals.

You are well rounded, with a complete perspective on life.
You are solid and dependable. You are loyal, and people can count on you.
At times, you can be a bit too serious. You tend to put too much pressure on yourself.

You are wild, crazy, and a huge rebel. You're always up to something.
You have a ton of energy, and most people can't handle you. You're very intense.
You definitely are a handful, and you're likely to get in trouble. But your kind of trouble is a lot of fun.

You are loving, compassionate, and ruled by your feelings.
You are able to be a foundation for other people... but you still know how to have fun.
Sometimes your emotions weigh you down, but you generally feel free from them.

You are usually the best at everything ... you strive for perfection.
You are confident, authoritative, and aggressive.
You have the classic "Type A" personality.

You are truly an original person. You have amazing ideas, and the power to carry them out.
Success comes rather easily for you... especially in business and academia.
Some people find you to be selfish and a bit overbearing. You're a strong person.

p/s: kind of interesting huh..tapi cam same je kalo type ape2 name pun..

Tuesday, July 1, 2008

juz love it









i juz love those pictures....

A.F.T.E.R pro-exam...

Date: 27th June 2008

Venue: Sunway Pyramid

as i wish..after pro-exam i wanna go for ice-skating..and here i am..for a beginner like me, rase nak tercabut kaki 3 jam meluncur di atas ais..ahahhaa..bukan meluncur pun..kene pimpin je..give me another 3 months than i can do on my own..=) hari ini sangat menyeronokkan!!!




Date: 28th June 2008
Venue: Taman tema En. Gohtong a.k.a Genting Highlands

another wish of mine.. finally achieved..went there with Mr Right and his cousins..seharian bermain seperti kanak2 kat atas puncak genting tuh..frankly said, i never been to genting before..ingtkan best sgt la..biase je kot..dunno why ramai sgt org suke lepak kat situ..maybe sbb sejuk..tapi xde la sejuk sgt..aircond kat rumah lagi best..ehehe..

but really enjoy play the space (solero) shot..mcm nak terpelanting dari seat tu rasenye..can't imagine if the safety equipment suddenly out of function..nauzubillah.. mmg rezeki kitrg murah arini..normal price for outdoor and indoor is RM 51 but we manage to get only for RM 38 each(staff price actually)...so sesape yg nak pergi len kali..carikla kgkwn or sedare mare yg keje kat ctu..save sket..ehehe..kitrg xkenal pun mamat yg bagi staff price tickets tuh..xde talian persaudaraan pun..rezeki la namenye tuh..alhamdulillah....here some pics of us being like a child..enjoy! =)









Friday, June 27, 2008

Alhamdulillah....

kesabaran menempuh 4 hari Pro-exam(tak termasuk sabtu and ahad) berakhir sudah..kerumitan ditangani dengan tenang..gemuruh yang tersemat ditenterami dengan selawat dan zikir yang berpanjangan..semoga dipermudahkan untuk menjawab soalan2..


today, the result has been announced..berdebar, takut, saspen je...at 12.30 p.m, dean of medicine of CUCMS has announced the results..

14 org je dapat distinction..but the greatest part is all of us pass..that means we're all qualified to enter our clinical year started on 11 August..."you are the best" like prof ikram said to us...yeah frens..we're all the best..we'll be the pioneer of cucms to use Hospital Serdang as our teaching hospital..so gurls and guys..let's make our lecturer proud of us..

Prod Hamdan was really kind as he offered us to do majlis kesyukuran at his house..almost all of us (78 org..ade la 2-3 org yg xdtg) went to his house to celebrate the happiness..thanks prof hatta, prof ikram, prof rashid, prof nasa, prof asmadi and dr hafiz for spending ur time with us..it such memorable momment for us..there's no other places which i could find lecturers like u profs...
thanks for guiding us for this last 2 years..you are the best profs..and we'll be the best for you..






Monday, June 23, 2008

tabahkan hati..teguhkan iman..kejayaan pasti menanti

keSaBarAN diUji biLA dIrI iNi tERasa haMpiR teWAs..Namun keCEkalan yaNg teGaR bIsa meMbaNgkitKan semAnGat yAnG kiAN puDar..


اَللَّهُمَّ اَصْلِحْ لِىْ دُنْيَاى الَّتِىَْ فِيْهَا مَعَاشِىْ وَ اَصْلِحْ لِىْ اخِرَتِىَ الَّتِىْ فِيْهَا مَعَادِىْ وَ اجْعَلِْ الْحَيوةَ زِيَادَةً لِّىْ فِىْ كُلِّ خَيْرٍ وَّ اجْعَلِ
الْمَوْتَ رَاحَةً لِىْ مِنْ كُلِّ شَرٍّ
Allahumm-aslih li diniyalladhi huwa ismatu amri, wa aslih li dunyaya-llati fiha ma'ashi, wa aslih li akhirati-llati fiha ma`adi, waj`alil-hayata ziyadatan li fi kulli khair, waj`alil-mauta rahatan li min kulli sharrin

Allah! Set right my faith which is the safeguard of my affairs. And set right for me my worldy affairs wherein is my living. And set right for me my Hereafter on which depends my after-life. And make my life for me (a source) of abundance for every good and make my death a source of comfort for me protecting me against every evil [Muslim, 35/6565][Abu Hurairah (radiAllahu anhu) reported that the Messenger of Allah (salAllahu alayhi wasalam) used to say (the above)]

Disconnected neuron...arrgghhhh!



huarggghh...stress out coz forget about this simple picture..[ tak sangke plak kuar gmbr ni time exam] 3 marks gone for such simple and nice pic..soalan2 lain tak tau lagi betul ke tidak..its ok..2 more paper..MCQ n OSCE...chaiyok2 [xde perasaan dah utk exam =) ]


God..give me strentgh...

اللَّهُمَّ الْطُفْ بِىْ فِىْ تَيْسِيْرِ كُلِّ عَسِيْرٍ فَاِنَّ تَيْسِيْرَ ; كُلِّ عَسِيْرٍ عَلَيْكَ يَسِيْرٌَ
Allahumma Tufiltuf bi fi taysiri kulli 'asirin, fainna taysirra kuuli 'asirin 'alaika yassirun
Allah! Make easy for me every difficult thing, with Your special favour and Kindness, for it is easy for You to make every difficult thing easy


اللَّهُمَّ اِنِّى اَسْئَلُكَ فَهْمَ الَنَّبِيِّن وَ حِفْظَا الْمُرْسَلِيِّن الْمُقَرِّبِين
Allahumma inni as'aluka fahmal-nabiyyen wa hifthal mursaleen al-muqarrabeen
Allah! I ask You for the understanding of the prophets and the memory of the messengers, and those nearest to You.


Ya ALLAH...Kau berkatilah ilmu ku dan Kau kurniakanlah kejayaan kepadaku dan rakan-rakanku dan kau jadikanlah ilmu yang kami perolehi ini sebagai titian untuk kami berjihad di jalan-Mu demi kebaikan ummat sejagat regardless of race and creed..aamin..

p/s: question for the pic..(budak form 5 pun leh jwb nih)
1) what group of cells shown in the pictures? [1 mark]
2) gives 2 chemical secretion fron the cells? [2 marks] --> secretion..hint gile dah tu..tapi sbb kan neuron disconnected..tak bleh jugak pk...huhuhuhu.


Thursday, June 19, 2008

"Looking Forward to End the Beginning"

"When there's nothing that u can do, there's something that HE can do! All the best my friend and never give up!"



The professional exam will begin in less than 24 hours from now..ehehhe..still bleh tulis blog lagi ni..stress level pun dah meningkat and dunno in which level rite now...

any tips...? huh..wish the miracles will happened tomorrow...



Bismillahitawakkaltua'lallah....usaha sume dah dibuat...yg penting skarang kene tenang..all the best de-frontiers..we can do it..InsyaAllah...


Friday, June 13, 2008

List TO DO after PRO-EXAM

1) buy new shoes
2) buy adidas i luv KL (RM150) baby-t
3) tgk movieS..
4) bowling
5) ice-skating
6) swimming
7) makan..tdo...makan..tdo...makan..tdo..makan...tdo
8) vacation..
9) main dgn si tembun a.k.a dania ariesya
10)
11)
12)


so many things to do...can't wait to end d' exam...chaiyok2x

Thursday, June 12, 2008

f.R.i.E.N.d.s

for my beloved friends especially TLC and Odessa's friend..the joy we've shared together will always be in my heart.. thanks for everything friends..


And now..Oh, is it too late to say
How you made my life so different in your quiet way
I can see the joy in simple things
The silent sky
And all the songs we used to sing
I have want, and I have prayed
I could forgive
And we could start again
In the end
You are my one true friend

For all, all the times you've closed your eyes
Allowing me to stumble or to be surprised
By life
With all its twists and turns
I made mistakes, you always knew that I would learn
And when I left, it's you who stayed

You always knew that I'd come home again
In the end, you are my one true friend
Though love may break, it never dies
it changes shape through changing eyes
What I denied I now can see

You always were the light inside of me
I know, I know, I know, I know it was you...
I have want, and I have prayed
I could forgive
And we could start again
In the end
You are my one true friend
My one true friend
I always, always knew
I always knew that it was you
My one true friend

Wednesday, June 11, 2008

~~ A wEEk to gO...


stress...tension..nervous...the sign of adrenaline increase in my circulation..there are 7 days left for me to complete my revision for the professional exam...feels so exhausted and tired..juz can't wait for the day..let it finish so that i can rest calmly..
today, my group discussion have practiced on musculoskeletal and nervous system clinical examination..yesterday we have done the cardiovascular, GIT and respiratory system.."practice make perfect"..so guyz..let's practice everyday...
we did do revising many topics regarding the pro exam..we focus more at the core knowledge given..hope we will do well in our pro-exam....Distinction is our aim.. happy studying frens...=)

tHe wEdDinG


huhuhu...jgn terkejut coz i didn't invite anyone for the wedding bcoz it's not my wedd..it's my cousin wedding..hurm..baru sorg je cousin yg dah kawin..who's turn next..? maybe my bro..my other cousins or might be me..?

erm..there's list of invitation waiting for me this semester break..sume member pun dah nak kawin..alhamdullilah..sampai dah jodoh diorg..hope they will live happily ever after...bestnye..cam cite cinderella je..

hurm..about the wedding...i love the pelamin..the combination of gold and green white bunge telur was nice..kredit to the pembuat pelamin..ehehee..me..? haven't think yet about mine..lets the time choose what kind of pelamin that suit me =) neway..kak ngah..selamat pengantin baru..










Tuesday, May 27, 2008

I.N.T.R.O.D.U.C.T.I.O.N

salam n hi everyone..
first of all i would like to say that i am new to this blogging thingy..much much more need to be improved...juz for the beginning this would be my entry..

now, i am quite buzy with my everyday group discussion due to the june professional exam [sungguh takut ='( ] so i'll be on and off wrote in this my so called " public diary" eheheh...

my frens out there, do keep in touch with me ok....

Related Posts with Thumbnails
There was an error in this gadget

Turby The Turtle Virtual Pet