Monday, July 6, 2009

kisah kebab


entry kali ni nak bercerita pasal kebab...sure sumeorang penah makan kebab kan..xkisahla kebab roti pita ke..kebab roti biasa ke..i'm not kebab fan..but kadang2 tu terase nak makan la jugak bile sesekali singgah pasar malam..

so nak dijadikan cerita, bukan la kisah kebab sgt yg hendak diceritakan di sini, tapi lebih kepada pengorbanan seorang yg bernama "emak/ibu/ummi/mummy/mama"..(propa je title entry tu)

tadi petang aku gi pasar malam dgn bonda tercinta..sampai satu gerai pakcik jual kebab ni aku pun mintak la satu kat mak..mak tanye "angah nak roti pita ke roti biasa"..aku jawab "roti biasa pun ok je..same je pun..." mase tuh aku tgh dukung si cousin nak gi beli air bertentangan ngan gerai pakcik tuh. so dipendekkan cerita after sume barang keperluan dan yg xbape perlu pun dibeli, kitrg pun balik la..

mase tgh drive on da way balik tu perut nih dah kriok kriok je..terbayang kebab td..pas makan kebab, nak makan nasi plak..(aku nih selera besar..jgn xtau!). sesampai je kat rumah, terus tanye mak kebab td kat mane..mak pun jawab "laa..mak ingt angah taknak, xpela, kang pas solat kite kuar balik la gi beli" lantas aku menjawab "xpela, xpyh la..malas nak kuar dah..boleh je makan nasi jap lagi" mak pujuk lagi "xpela, kejap je bukan jauh sgt, kite kuar la jap lagi"..aku jawab lagi" xpe, angah nak makan nasi je japlagi, len kali boleh makan kebab tu"

hurm....so korang rase berakhir kat situ je ke...tekaan korg salah, sbb rentetannye ialah mak aku kuar diam2 naik motor gi pasar malam tu balik and belikan kebab untuk aku..bukan satu ok..tapi dua..

tak tahula nape aku rase terharu sgt..rase cam nak nangis je sbb bile fikir balik, besarnye pengorbanan seorang ibu, sayangnye die pada anaknye, walaupun hanya kebab, dia seboleh2nye xnak anaknye kempunan (padahal aku dah kate xpe pun..xnak susah kan die)..bukan ini je pengorbanan yg emak dah lakukan..banyak lagi yg tak mampu disenaraikan satu persatu..tapi sebagai anak, apekah pengorbanan yg telah aku berikan selama ini..????? aku sendiri clueless xtau nak senaraikan..

aku hanya mampu berdoa agar ape yg aku lakukan selama ini mampu buat mak tersenyum and happy..insyaAllah aku akan balas semua pengorbanan yang mak ngn apak berikan..walau aku tahu sebanyak mana pengorbanan yang aku bakal berikan, pengorbanan emak dan apak tiada tandingan....semoga kalian selalu dirahmati dan dikurniakan kesihatan yang baik...

p/s: angah sayang semua...


Related Posts with Thumbnails
There was an error in this gadget

Turby The Turtle Virtual Pet