Monday, May 31, 2010

selamat pengantib baru Qlod syg...

tanggal 28 Mei 2010, seorang lagi teman baik sy telah selamat dinikahi oleh kekasih hatinya..

"SELAMAT PENGANTIN BARU BUAT SAHABAT TERSAYANG AQILAH a.k.a QLOD"

******
******

perkenalan kitrg sejak di MRSM Taiping..gadis tinggi lampai yg minat gile kat band Sheila on seven ngn greenday..qlod, sejak tu jugakla aku stat layan lagu2 dari band2 tersebut..gadis tinggi lampai ni mmg terrer main netball..qlod..sbb tula aku mls nak main sbb sure kene jd simpanan je sbb ko ade (ceh, padahal mmg xnak main pun..)




qlod bilik die hanye selang 2 bilik dari bilik sy..pagi2 mmg die la geng bgn lambat and clear dorm lambat
..heh, masih ingt lg satu zaman yg qlod kene denda seminggu clear dorm seawal 6.30 ke 6.45 ntah..tp die tetap menjadi dirinya yg disobey ngn arahan..ahaha..siap ketua dorm kena tggu die bersiap dpn bilik..

xlarat nak cite sume sbb terlampau byk kenangan kitrg bersame..siap kene cop dpt name lagi..TLC name merujuk kepada kwn2 sy yg sgt best..ape maksudnye sile tanye pada budak2 lelaki MRSM taiping yg xmatured tuh..ape2 pun org nak cop kite dulu, kitrg tetap jd diri kitrg sendiri..xsuke nak hipokrit..xsuke nak menunjuk2 dpn sume org..




ape yg penting, sy sgt bangge dgn kwn2 sy yg semuanya berjaya dgn cemerlang! sebut je nak
ape..doctor,engineer,teacher,geochemist,lawyer..sume ade..cume lum ade yg jadi artist..xpenting pun



abis je SPM, semua keluar membawa hala tuju masing2..tp friendship forever kan..we have never ending stories to share and that's why we still here together.cume yg berbeza status masing2 ade yg dah bertukar..=) tp status persahabata
n kitrg xkan penah bertukar no matter who we are..



qlod, aku doakan kebahagiaan sentiasa milik ko dgn faisal hingga ke syurga..semoga ikatan yg dibina akan terus diberkati dalam rahmat-Nya..jd isteri solehah ok..and faisal..kalau kamu baca entry ni..sila jage kawan baik sy ni baik2 ok sbb d
ie sgt fragile..handle with care..



sampai saat ni sy masih lg tak percaye seorg lg sahabat baik dunia akhirat sy telah jd milik org..jgn lupe kitrg ok! qlod, we TLC love u soooooo mmmmmmuch...



happy always dear~~~




Friday, May 28, 2010

perasan sket hari ni..



malam tadi ke kedai
makan bersama emak dan adik
hari ni rase mahu makan satay..
mak pula mahu makan yong tau fu katenye..(sedap lg yong taufu yg sy buat haritu =)..)

****
*
sebenarnye bukan itu yg mahu diceritakan, ad
e lagi yg lebih menarik..
selesai makan, sy ke kaunter bersama adek utk membayar..
mak sudah siap2 tggu di dalam kereta..

tiba-tiba..
"mcm heliza la muke adek" kata makcik
tokey kedai tu sambil mengira wang.
sy pandang ke kiri tiada heliza plak, pandang ke kanan hanye ade adik sy..xkn die yg mcm heliza, bermisai sakan..


"awkla..pandang kiri kanan buat ape" makcik tu tegur lg..
hah, ape lg..sy dgn tersipu2nye ber
kata "ish, makcik ni..xdela.heliza tu 10x lg lawa..sy sikit pun x serupe die"




dlm hati berbisik makcik ni ngantuk agaknye..tetibe adek sy menyibuk
"muke heliza yg tiru akak sy ni" hahahha..ko pun same je nak temberang angah kan..
ape2 pun, terime kasih makcik..
senyum lebar sy sampai ke kereta..

len kali sy dtg kedai makcik lg ok!

******

Thursday, May 27, 2010

bile sy tgh rajin...habis kecah dapur..




salam..

hari ni mggu ke 2 semester break, so tetibe dtg rajin nak buat blueberry cheese tart and fruit tart..

*****

setelah sume brg siap dibeli, maka aktiviti pun bermula dgn membuat tart base..
simple je sesimple simply siti!!

*****


masukkan 250g butter + 160g icing sugar..gaul sebati..


bile dh kembang fluffy2, leh lak campakkan sebiji
telur n gaul lg sampai fluffy cam kapas..wah!



agak2 dh lembut gile adunan tuh, bolehla campur
kan tepung gandum 440g yg telah diayak..

ape lagi, uli la sampai tgn lenguh..


*****

then,sediakan tart mould and bolehla letak dou
gh yg diuli td dlm tart mould..pandai2 la korg tekan..sy suke wt nipis2 je sbb barula rangup nnt..



sblm tu jgn lupe preheat oven ta
u..

*****


sementara tggu oven tu panas, leh la sediakan filling utk tart td ye..

memule, campurkan 250g creamcheese with 140g cas
tor sugar..mix it until fluffy..then masukkan sebiji telur and mixed it again..sile gaul sebati sampai kembang dan lembut adunan tu..sorry xsempat nk snap picture..

******

then, bile dh siap, bleh la bake tart base td,baked it in 180'C for 15-20 minutes..
after that, letak la dlm 1/2 sudu teh blueberry kt tgh2 acuan and put ur cheese td tuh..


sbnrnye hari ni sy lupe nk beli blueberry..so sy ganti ngn chocolate filling je..bile dh letak cheese td, leh la bakar balik dlm 5-10 minutes and then sejukkan n sedia utk dimakan





******

memandangkan ade lebey tart base tp cheese dh abis, maka sy pun buatla custard utk wt fruittart plak..

so ni la hasil utk hari ni..









Tuesday, May 25, 2010

bape laju korg bleh membace..?

entry title nak gimik je
sbnrnye, sy baru je balik dari janda baik..eh, sy bukan pergi cari janda tau.

tujuan sbnr ke janda baik,pahang sbb attend speedreading course yg Prof Ikram buat..dah lame nak attend sbnrnye tp asyik xde mase, so cuti2 yg best ni mmg terbaikla..

yg pegi ade 15org student and all girl..mmg purposely xnk ajak dak boys..padan! terime kasih kepada hazirah sbb sudi sediakan penginapan di chalet sri aman kepunyaan family die..mmg best!

ok ok..tersasul plak..speedreading ni ape sbnrnye..? bukan nak saje2 test bape laju korg bleh bace, tp tujuan sbnr nak ajar kitrg sume reading technique yg berkesan dan terbaik.

mungkin stgh org bace skali je terus lekat..atau xbace langsung pun tetibe ade je input2..sgt jeles ngn org2 cmtu.
so speedreading ni nak ajar cmne kite bleh membace dgn cepat sambil memahami ape yg dibace..kalo bace laju sepatah hape pun xleh nak recall no point la kan..

ade 4 session kitrg buat sepanjang sehari stgh kat janda baik ni..tp setiap session diselang selikan ngn mcm2 aktiviti..tu yg best tuh..
prog stat after 2 p.m with introduction, then, diorg gi mandi sungai sampai magrib..pastu smbhyg berjemaah, and 2nd session start after prayer. then, pas abis 2nd session kitrg berBBQ sampai tgh mlm and bebudak ni sambung main monopoly n card plak..bile dah penat, sume tido..

3rd session keesokkan harinye, after breakfast and aktviti memancing.. tak sia2 tunggu sbb finally dpt ikan talapia plg besar! yeay! pastu around 9.30 start 3rd session tu continue trus ngn 4th session..abis dlm kol 11 a.m. pastu kitrg sambung mancing, mengemas and mandi sungai..

tp sy xmandi sbb nak balik cpt..tumpang org kan..so kene la ikut jadual pemandu..thanks sarah!

okla..sgt penat..esok jela upload gmbr and explain psl speedreading tu..nite2..

Sunday, May 23, 2010

lagu2 ni akan hit dlm playlistku...




lagu2 ni maybe agak emosi sedikit, tp sy tetap suke dgn bait2 liriknye...so enjoy...


Adira - Ku ada kamu




Shahir- Kebahagiaan dalam perpisahan


Wednesday, May 19, 2010

tidak berapa lame lagi bergelar final year student



maaf, entry terlewat sket (holiday day 5)



alhamdulillah..
kini hanya tinggal setahun untuk mengorak langkah me
ncapai cita-cita, membalas segala pengorbanan kedua ibubapa.. semoga kaki ini terus kuat mengorak langkah. selesainye end of year 4 exam aritu, the whole batch need to attend intermediate life support (ILS) course. basically, ILS is a continuation from basic life support (BLS) dulu..so ILS ni kitrg diajar tentang teknik menyelamatkan org2 lemas di air, how to handle cervical spine injury di air dan di darat dan juge basic teknik2 mengapungkan badan dan berenang..mmg enjoy ar ILS course ni..dah mcm anak itik 70+ student dok dlm swimming pool..tp penatnye lps tu mcm xnk bgn2 tido dah..

(sorryla, no pic sbb sume sebuk dlm air)

:::::
:::::
:::::


acara seterusnye year 4 appreciation dinner 2010..
ni adalah aktiviti rutin setelah mengakhiri pengajian setiap tahun..

so dinner ni adalah bertujuan meraikan usaha penat lelah kitrg sume..(ahhaa..usaha sket, main je lebey)..



such a great dinner,after sume org bersusah payah mendeco cafe utk ditransform jd cam ala2 hotel..great job everyone!!






4 tahun bersama dgn rakan2 mmg satu mase yg singkat sbnrnye.. diharap ikatan persahabatan ni terus berkekalan di bawah rahmat-Nya.

so guys and gurls, we have another one yea
r to work hard and strive for excellent...pro exam 2 is haunting us and pro exam 3 will decide weather we're competent to be a good and noble doc..pray hard and work hard korg!!!!! our batch can do it no matter what!



xoxo..xoxo

Related Posts with Thumbnails
There was an error in this gadget

Turby The Turtle Virtual Pet