Thursday, December 30, 2010

good bye 2010....

Alhamdulillah..
syukur yang tak terhingga atas kurniaanNya..atas nikmatNya..
Terima kasih ya Allah..Kau makbulkan permintaan hambaMu ini..
sesungguhnya, inilah hadiah akhir tahun yang paling bermakna utk tahun ini..

this is not the end yet..
satu langkah lagi utk sy harungi..
semester 10..final semester..penentu hala tuju seterusnya..

berkatilah perjalanan hidup ini ya Allah..
Ku pohon redha Mu..

p/s: congrats to all my batchmate "defrontiers" !! we have done our best..let's work harder for our final semester next year! one more step to end our medical school..

Wednesday, December 29, 2010

it's over...but it's not over yet




Alhamdulillah..
segala syukur hanya padaMu Ya Allah..
6 hari (including wiken)bertarung minda dan jiwa utk mengharungi professional exam II telah selesai..

sungguh..
hati tak tenang..ape yg akan berlaku esok hari..
padaMu ku panjatkan doa
Kau kurniakanlah kejayaan kepada ku dan rakan-rakan seperjuangan..
semoga dengan kejayaan ini, dapatlah kami mencurah bakti dan keringat demi kepentingan ummat sejagat..insyaAllah..

bismillahitawakkaltua'lallah

Saturday, December 25, 2010

habis satu part

alhamdulillah..
selesai sudah part 1 exam (MEQ 1)

as promised, the case came out in the paper yesterday is the commonnest case we all see in ward, clinic etc..
the worst part of the MEQ is u need to answer all quest in hurry..
sure korg tak paham kan..

maksudnye, there r like 4 set of quest..each set ade like 4-5 part (every part have different colour of paper)so, when the first bell ring, we need to answer 1st part (white coloured paper) then, the bell rang and we should put aside (and can't take it back) the first part and take the second part (yellow coloured paper)..yg tak best nye, the second part is the continuation of the previous and it will shows the answer for the first part..pergh..sentap beb bile tau jawapan yg ko pulun td rupe-rupenye salah..huh..nangis!

sy hanya mampu tawakal je skarang..
moga-moga ade kelembutan di hati para examiner yg menanda kertas jwpn tu..carikla jawapan sy dlm kertas tu utk beri markah semaksima mungkin ye..

now, i should focus for the next paper which is on Monday - Wednesday nextweek!!!!

"Ya Allah, berikanla kemudahan, kelancaran dan ketenangan kepadaku untuk menghadapi ujian ini..Kau kurniakanlah kejayaan kepadaku dan rakan-rakanku..semoga dgn kejayaan ini, kami akan terus istiqamah dlm menuntut ilmu-Mu dan istiqamah mencari keredhaanMU.."



Thursday, December 23, 2010

less than 24 hours left


Allahumma ya Allah..aku pohon keampunan Mu ya Allah.


Ya Allah !

Aku adalah hamba Mu dan anak dari hambaMu. Ubun-ubunku berada diatas tangan Mu. Janganlah Kau tinggalkan aku dalam keadaan berhajat melainkan kau tunaikan hajatku,

janganlah kau tinggalkan aku dalam keadaan bermohon melainkan Kau penuhilah permohonan ku.

Ya Allah! Aku bermohon kepada Mu.

Jika dengan kejayaan didalam peperiksaan ini membuatkan aku lebih beristiqamah dalam menyampaikan agamaMu,maka izinkanlah kejayaan tersebut. Jika sebaliknya,aku pulangkan segala – galanya didalam pengetahuanMu.

Ya Allah, Ya Tuhanku....

Sesungguhnya engkau mengetahui setiap perkara yang berlaku dan Engkaulah yang berkuasa atas perkara tersebut...Amin

*******

to all my dearest friend MBBS batch 2006..

i wish u all the best..let's do this once and do it excellently!

InsyaAllah..


Wednesday, December 22, 2010

bismillahitawakkaltua'lallah

Dengan lafaz bismillah, sy ingin memohon maaf pada rakan-rakan yg sudah lame mengenali diri ini, atau sahabat yang baru mengenali sy di blog ini..andai ada salah silap terkasar bahasa yg menyinggung mana-mana pihak, sy menyusun sepuluh jari memohon kemaafan..
sy insan biasa yg tak lari dari melakukan pelbagai kesilapan..
manela tahu, if ade penulisan/entry yg sy publish secara tidak langsung terperli mana-mana pihak..tapi jauh di sudut hati sy, sy tidak pernah bermaksud menyinggung perasaan sesiapa pun..
maaf dipohon dari hujung rambut hingga hujung kuku kaki..

*******
*****
****
***
**
*
*
*

hah, nape sy minta maaf segala bagai ni..
sebenarnye, professional exam sy akan bermula hari jumaat ini (24 december 2010)

ye! sy sedang cuak, palpitation, kecut perut segalanya lah..dgn batuk yg x elok2 lagi ni...sssteeresssss okkk!!!

exam bakal bermula..tp hati ni gundah gulana je..xtaula, cukup ke tak bekalan ilmu ni utk menjawab soalan2 yg sure susah gile! (pro exam la katekan!)
kalau nak ikutkan banyak lagi yg belum cover..tapi rasenye, sampai kiamat pun belum tentu abis buku menimbun ni..selak buku A, risau buku B tak bace lagi..bukak buku B, teringat plak buku C..kesimpulannye camne nih..haish!

di saat-saat ni, sy dgn rase rendah diri mengharapkan doa dari rakan-rakan sekalian..doakan sy dan rakan-rakan seperjuangan lulus professional exam ini..kalau tak lulus, xdpt la teruskan perjuangan terakhir di sem akhir which is semester 10!!! semester yg bakal menentukan layak ke tidak utk sy bergelar.....

bismillahitawakkaltua'allah..usaha telah dilakukan..kini sy hanya mampu bertawakal agar semuanya dipermudahkan...

******
*****
****
***
**


اَللَّهُمَّ إِنِّيْ أَسْأَلُكَ فَهْمَ النَّبِيِّيْنَ وَحِفْظَ الْمُرْسَلِيْنَ وَالْمَلاَئِكَةِ الْمُقَرَّبِيْنَ. اَللَّهُمَّ اجْعَلْ لِسَانِيْ عَامِرًا بِذِكْرِكَ وَقَلْبِيْ مَلِيْئًا بِخَشْيَتِكَ، إِنَّكَ عَلَى مَا تَشَاءُ قَدِيْرٌ.

Maksudnya: “Ya Allah! Aku memohon daripadaMu kefahaman para nabi, ingatan para rasul dan malaikat terhampir. Ya Allah! Jadikanlah lidahku basah dengan zikir kepadaMu, hatiku dipenuhi dengan takut kepadaMu. Sesungguhnya Engkau maha berkuasa di atas segala apa yang Engkau kehendaki.”



اَللَّهُمَّ إِنِّي أَسْتَوْدِعُكَ مَا قَرَأْتُ وَمَا فَهِمْتُ وَمَا حَفِظْتُ فَرُدَّهُ إِلَيَّ عِنْدَ حَاجَتِيْ إِلَيْهِ، إِنَّكَ عَلىَ كُلِّ شَيْءٍ قَدِيْرٌ.


Maksudnya: “Ya Allah! Sesungguhnya aku menitip apa yang aku baca, faham dan hafal kepadaMu. Maka kembalikanlah ia kepadaku ketika aku memerlukannya. Sesungguhnya Engkau maha berkuasa di atas segala sesuatu.”


Monday, December 20, 2010

short vacation b4 exam

yups, finally!
apekah..???



sebenar nye aritu adela hajat konon-konon tak nak join the family day mom's side..tapi godaan bercuti berjaya membuatkan sy off dari pelbagai jenis bahan revision..matila exm bape hari je lagi!

truely said, i really enjoy the weekend! what else i need when the families are all with me..terasa bebanan dan stress for big exam hilang sekelip mata! (feeling die mcm dah habis exam dgn jayanya)

this year the perak's family is the organizer..so, we
do the family vacation in Pulau Pangkor..walaupun sy duduk manjung, tp pulau pangkor tu mcm jauh beribu batu je..jgn harap la nk pergi sesaje..
mmg best la berhari keluarga kat situ..kitrg rent flora beach resort which is 50 meter je dari pantai..so like dekat gile yg mcm bebile rase nak mandi leh terus ke laut..



aktiviti xpyh sebutla..
tarik tali, sukaneka for kids, kayaking, jets
kiing, island tour, bananaing, cumenye xsempat nak snorkeling sbb ramai gile org! ikan pun lari nnt..



tgk muke sume tgh semangat..menang xde hadiah pun..saje suke2


loser team..

malam plak, kitrg berbbq and karokeing like tak hingat dunia..(sure kene carut ngn resort2 di sekeliling sbb dgr sore kitrg yg ala
-ala pencarian ujibakat)..sorry ye, i tak nyanyi sbb jage suara..padahal batuk mcm hape je sampai suara cam nyah dah..every family kene wat satu persembahan at least...so sume org mmg sporting la kan sampai berlebih-lebih plak menyanyi..kecuali atuk ngn wan je diorg malu nk tunjuk bakat..hamik ko karoke sampai kol 12 mlm..then lepak kat pantai lagi minum2 sblm masing2 masuk tido..


my lovely family

basically, this is our family tradition la every year mmg my mom's side will organize hj zakaria n hjh zawyah family day..and each year mmg akan berkembang our family with org2 baru..best kan..so, next year atuk ckp nak wat kat langkawi pulak..yeay! atuk nak belanje ke...? hint hint

manela tau sy akan tambahkan org baru plak for next family day vacation..hint hint lagi..!!





gedik lebeh plak tetibe..hah lantak..mode stress exam kembali semule!


ok enjoy pics!

the daughters and the menantu



the cucu-cucu



hj zakaria's and hjh zawyah's fan club!


Friday, December 17, 2010

entry emo hari jumaat

apehal lak nak emo2 nih
xde la emo sgt pun..saje je tetibe nk ckp pasal satu bende
bgn je dari tido tetibe tergerak hati luahkan

hah cpt la cite!

*******
*****
****
***
**
*
*

korg pernah tak ade kawan baik..a.k.a close friend, a.k.a best friend forever a.k.a ape2 jela yg korg nak bg name kt friendship korg tu like whateva!
kalau ade bagusla, maksudnye korg ni bukanla nerd yg suke isolate diri and hidup sengsorang dlm dunia asing korg tu
so, bile ade friends like heaven tu, sure korg rase syg gile2 kat friendship tu kan kan..tipula ko kalau ckp tak syg..kalau tak, takdenye jd BFF gitu!

bile dah close gile, rapat gile, senda gurau, perli memerli, kata mengata dah jd adat la kan..tu kan gurauan yg menceriakan lagi persahabatan..
tak kanla nk sensitip sgt like u baru kenal i 1 minute yg lalu..duhhh!

so, moral of the story yg sy nak sampaikan sbnrnye kepada sesiapa sahaja yg terbace entry nih yg punya sahabat karib, atau pernah ade BFF tp korg pernah terasa hati and memencilkan diri di hutan korg skrg, or sedang mencari BFF...
just hargai the friendship

sedangkan lidah lagi tergigit, inikan pula persahabatan yg korg bina atas dasar satu kepala, syg menyayang, yada yada..bla bla bla..
kite sesama insan tak lepas dari membuat kesilapan..
andai ade salah, terkasar bahasa, terasa hati, tak pyhla ego nak mintak maaf...
and korg tu plak, bile org dah mintak maaf pelbagai cara, tak payahla nk tunjuk diva like mcm korg tu dewa segala bagai..
sedangkan nabi ampunkan ummat..

so, di hari jumaat yg indah ni, berbaik2lah dgn sesama insan..
buang yang keruh amik yg jernih
hidup ni tak selamanya indah..jgn bila ada yg pergi baru kita terasa kehilangannya

to all my friends, my bestfriendforeverduniaakhirat tlc's(u know who u're)and my bloggers friend, i love u all much much munchkin!



Thursday, December 16, 2010

freezing brain !!!!

hah ape kes??
otak dah beku..otak dah kejang (ade ke istilah ni??)



dulu dok kat ukraine bleh ar rase cmni selalu..
tp skang hari2 gi kolej pun dah mcm kat ukren
sejuk ok! kolej ni mcm dlm fridge..
kalo boleh bawak selimut tebal mmg dah lame sy angkut..
otak beku cmne nak berfungsi..ahahha
itu perumpamaan org dulu2 je kot..
skang otak beku ke otak cair ke kalau ko malas..jgn harap nak berjaye..

Tuesday, December 14, 2010

entry isi mase lapang


study pun kene la ade break..
so here we go..

********
*******
*****
****

***
**
*
*
*

*
*
*
*
*
*
*
*





action speaks louder than words...


Monday, December 13, 2010

7 Muharram 1432

Alhamdulillah..
tanggal 7 Muharram 1432 my besties (ela dearie) telah selamat melahirkan her first little angle named "ZARA BT SOFWAN HAKEEM"

(Arabic roots: Radiance, French: Light, Lebanese: Blossoming Flower)

baby pertama...tlc's junior..
sgt excited..
sungguh indah tarikh ZARA dilahirkan

7 Muharram 1432 = 131210

To ZARA Dearie..
the little adorable angle of ur ummi and ur baba
you'll be their strength
you'll be their healer of sadness
you'll be their joy, wealth and happiness
May you grow up healthily
and be anak solehah to ummi and baba...


aunties love you!!!!!


bottles and booties,
diapers and pins,
this is where the fun and love begins..
shower of joy..come girl or boy,
pink or blue..we welcome you!!!



Congrats Ela !!!


No language can express the power and beauty and heroism of a mother's love




Sunday, December 12, 2010

marah pastu menyesal



entry kedua utk hari ini..

:::::
::::
:::
::
:
:
:
:

pernah tak korg rase marah kt sumone and lepaskan marah tu gile2 kat org tu...and tak lame lepas tu rase menyesal and nak nangis..

kalau korg xde perasaan camtu bagusla..
and that is my weakness since i dunno when..

siang td dpt msg my sis ckp nak gune kamera
so i ask her nk gune for doing assignment of juz for fun capturing nonsense..
then die kate suke hati die la..
kalau nak, dtg meh amik kat my house..
i reminded her to come early and arrive here before i went out
but still dgn sesat2 die pastu bile tanye kat mane xreti nak describe..mmg menyirap je darah yg mmg dah panas ni

nasib die la kene marah jerit2 ngn akak die yg mmg garang ni
puas hati!!! (bengang sbb die nk gune kamera tu..padahal dulu satu sem die gune)

tak lame pastu..bile dh cool down, baru rase guilty marah2 die td..
dgn rase rendah dirinye, sbg akak yg bertanggungjawab, i sms her and call her and mintak maaf..
(huh, nak dekat exam ni, ko jgn wat naye..mintak maaf cepat2)


then, die dgn slumber je reply " xpe, xkisah pun"..huhuhu..terharu den..

skang dah xrase menyesal dah sbb dah mintak maaf...



tlc's junior

just received sms from my dearest besties..ela..
she's currently in labour..os 3 cm opening when she text me
waiting for more contraction and os open to 10 cm for delivery

ela...
be strong..i know u can bear with the pain
it's the beautiful pain after all..
can't wait to see little sweety..
muaaahhh from aunty pa'a-


-feel like yesterday u getting married..today u'll deliver a little cutie-


Saturday, December 11, 2010

terseksa

hidung berlari-lari
air hingusan mengalir bak air terjun
tekak perit asyik terbatuk2
perut lapar tp selera tiada
hati risau gundah gulana
byk yg perlu dibaca..tp apakan daya
terasa tak bermaya

oh demam, batuk dan selsema
sshhhh sshhhuhh pergila main jauh
sy pelukan kekuatan fizikal dan minda utk fokus bekerja
tp sy bersyukur atas ketidaksihatan (wujud ke perkataan ni..?)
bukankah diuji dgn penyakit itu salah satu penghapus dosa..

semoga hari esok lebih sempurna..


Friday, December 10, 2010

demam exam

sure korg dah muak bace hari2 sy tulis pasal exam je
nasibla kan..kalau muak sile muntah atas laptop korg
nk wat cmne, selagi exam tak habis, korg hadap jela entry pasal exam je.

ni bukan nak ckp pasal demam exam..ceh..ala ala demam akademi fantasia plak..demam exam ni kalau boleh afundi keluar kan best..yeay! sume org terus pass tak payah amik exam..hoorey! aman damai!

sy nak ckp sy tgh demam...demam dah 3 hari..xtau nk gi clinic ke tak or just do conservative management..ahahaa..minum jus oren byk2, air masak byk2..tido!


harap2 demam ni beransur pulih supaye sy dpt fokus..korg doakan tau..




Wednesday, December 8, 2010

ilmu seluas lautan..

currently i'm in the middle of study week..
STUDY WEEK!!!

the more i read..the more i realized that i only know little..

mampukah???? sempatkah????



Tuesday, December 7, 2010

entry without title



korg penah berdepan ngn org yg emo tak tentu pasal tak
sekejap ok..sekejap hangin..

laki pompuan same je kot..(aku bukan nak baiyes ke hape)


sesape yg rase diri camtu, buatla ape2 yg leh happykan diri sendiri..jgn nnt jd gile plak nnt asyik emo je..







Monday, December 6, 2010

do it intensively!

bismillahirrahmanirrahim

dgn lafaz bismillah..
Kau berkatilah usaha kami Ya Allah
Kurniakanlah kecemerlangan kepada kami Ya Allah..
Berkatilah semua ilmu yg telah dan yg akan kami pelajari..




p/s: 19 days left..


Saturday, December 4, 2010

seronok jadi budak-budak

yeay!
blk rumah mggu ni..
kalau kat rumah mmg xkan bace buku la jwbnye..walaupun risau menggile 20 days left for my 2nd big exam!


hari jumaat after klas terus drive putrajaya-s.alam-manjung
bwk keta ngantuk xhengat..encik polis, kalau ade saman kire halal la ye..(mcm pelesit drive smlm)

******
*****
***
**
*

aktiviti di rumah hari ni

bgn seawal 8 pagi (kene pakse bgn)
hantar si putih kesayangan utk minor servis..

then gi brekfes with mum
pastu gi rumah my cousin nye opah..(die baru pas sunat..so dtg melawat la)

then..nmpk basikal

bwk kanak2 yg dah boring asyik terperap kt umah ronda2 keliling kg
mengade je..bile dah stop diorg suh kayuh lg..
best betul jd kanak2..ade org sudi melayan karenah mereka..
nasibla sy mmg suke melayan budak!



Thursday, December 2, 2010

bila hati berdebar


pesal korg plak yg berdebar tgk entry ni.
kalau korg berdebar, sy lagi la berdebar-debar
tapi..mesti ade yg nk tau ape penyebab perlu nak rase berdebar
korg ingt best ke perasaan berdebar mcm ni..

sy nak bertunang....ohh..tekaan anda salah!
atau sy nk berkahwin tanpa bertunang...jgn harap la..tettt..salah lagi tekaan anda

ade yg dah dtg merisik..?
hmmmm...

*****
****
***
**
*

sy berdebar /palpitation sbb professional exam 2 (exam utk melayakkan sy meneruskan semester akhir sbgai pelajar perubatan)is haunting me like whatever!


makan tak kenyang
mandi xbasah (hah! tipu gile..)
tidur tak lena..(sampai meleleh air liur basi tu xlena ke..?)
rase masa mcm tak cukup2 je
(tapi sempat blogging lg)

hanya tinggal 2 minggu ++ lagi..
owh wish me luck



Ya Allah..yang Maha Mendengar...kuatkanlah dan tabahkanlah hati ku utk menempuh ujian dunia mu ini..
berkatilah ilmu yg telah aku pelajari..
tenangkanlah hatiku dalam mendalami ilmu yg telah Engkau kurniakan
bantulah aku ketika aku dlm kesukaran..
Kau berikanlah kejayaan terhadapku dan rakan-rakan seperjuanganku agar dapat kami berbakti utk ummat sejagat tanpa mengira agama dan bangsa.

Related Posts with Thumbnails
There was an error in this gadget

Turby The Turtle Virtual Pet