Wednesday, July 13, 2011

kisah hati



hidup ini ibarat roda yang berputar
ada ketika kita di bawah
ada ketikanya kita gah di atas
roda yang berputar pasti berhenti bila tiba di destinasi

tapi,
andai destinasi yg ingin kau tuju masih belum ditemui
jangan pernah berhenti
teruskan melangkah, teruskan berlari
satu saat dan ketika, pasti akan kau miliki

namun sekiranya
andai takdir menentukan itu bukan yg hakiki
itu bukan utk dimiliki
percayalah akan ketentuan Ilahi
suatu saat, sang pelangi akan muncul
menemani dan mewarnai akan kisah ini

Wednesday, July 6, 2011

menu org tgh demam


mmg tgh demam..
sroot sreettt sroott srettt je hidung ni
tekak pun gatal2 batuk tak berhenti

tp tetibe rasa nak memasak
ye! sy mmg seorg yg malas memasak bile ade kat rumah..sbbnye, mak dah siap masakkan sebelum mak gi kerja..(baik dan rajin kan mak sy)
so hari ni bgn2 tido je tgk xde lauk! uwaaa...mak tak masak..agaknye sbb lambat bgn kot..xpe mak, angah rajin hari ni =)

memandangkan apak pun puasa hari ni, sy dgn rase anak solehahnye pun memvolunteerkan diri utk masak for dinner/buke puasa

so, menu ape lagi yg belum pernah try eh..tinnggg! jom buat nasi ayam penyet..
ni resipi nye..bleh la try nnt..
resipi diambil di internet!

****
*****
****
**

Untuk Ayam

1 ekor ayam – potong 8 bahagian, rebus dan toskan (simpan air rebusan ayam untuk buat sup)

  • ½ sudu besar Jintan Manis – goreng tanpa minyak hingga naik bau
  • ½ sudu besar Jintan Putih – goreng tanpa minyak hingga naik bau
  • 3 sudu besar Biji Ketumbar – goreng tanpa minyak hingga naik bau
  • 1 sudu besar Serbuk Kari Ayam
  • 1 sudu besar Serbuk Kunyit
  • ½ sudu besar Serbuk Lada Putih
  • 3 ulas Bawang putih
  • 1cm Halia
  • Sedikit Air
  • 1 sudu kecil Garam
  • Minyak masak untuk menggoreng.
  1. Masukkan kesemua bahan (kecuali minyak masak) dalam pengisar, kisar hingga halus.
  2. Lumur bahan yang telah dikisar pada ayam dan perap la lelame pun takpe..nak sedap, perap satu mlm baru meresap (tp sy perap kejap je dlm 4 jam cmtu)
  3. (Simpan bahan kisar yang berlebihan untuk goreng tempe dan tahu.)
  4. bile dah perap, golek-golekkann pada tepung beras. (kalau nak goreng terus pun xpe..tapi x crispy la nnt..)
  5. Panaskan minyak dan goreng hingga garing.

Untuk Sambal.

  • Sedikit minyak masak
  • 20 batang Cili merah (lg byk lg pedas)
  • ( sy gune dlm12 btg je sbb stok dalam simpanan dah habis =) tp byk jugak hasilnye_
  • 10 biji Cili padi
  • 8-10 biji Bawang kecil/merah, hiris
  • 3 biji Bawang putih, hiris
  • 5 biji Tomato, potong 4
  • 5 cm Belacan
  • 2 sudu Ikan Bilis
  • 2-3 sudu gula merah/secukup rasa
  1. Panaskan minyak. Goreng ikan bilis hingga garing/rangup. Angkat dan ketepikan.
  2. Goreng belacan seketika Angkat dan ketepikan.
  3. Masukkan bawang merah, bawang putih dan cili. Setelah layu, masukkan tomato. Gaul rata dan tutup api. Angkat dan ketepikan.
  4. Sejukkan semua bahan yang telah digoreng pada suhu bilik.
  5. Masukkan kesemuanya ke dalam pengisar atau lesung batu. Kisar atau tumbuk sehingga separa halus.(sy terkisar halus sgt td..tp rase still same..tu yg penting)
  6. Masukkan semua bahan tumbuk ke dalam periuk dan panaskan.
  7. Masukkan gula merah dan gaul rata.
  8. Rasa sambal yang terhasil, tambah garam atau gula merah jika perlu mengikut citarasa.
  9. nak perah limau purut sket pun bleh..rase masam2 pedas2 baru best!
  10. * Sambal boleh disediakan sehari sebelum hidangan sajian. Simpan sambal dalam peti sejuk. Panaskan sambal sebelum disajikan.
untuk sup
1. air rebusan ayam td ditapis (kasi buang lemak2 ayam mase rebus td)
2. tumis bawang putih, bwng merah, ketumbar, bunge lawang, kalau ade sup bunjut, masuk kan terus
3. pastu masukkan hasil tumisan kedalam air rebusan ayam td..tambah serai...panaskan and tutup api..taraa..siap!


nah..nila hasilnye...
okla kan utk kali pertama cube wat nih..korg try la plak nnt..

Monday, July 4, 2011

kisah benar




korg pernah rase kurang confident tak bile berdepan ngn org ramai di saat muke bagai permukaan bulan..
yela, kite org perempuan ni ade je waktu2 tertentu yg dihujani jerawat kan..kan kan..
tak kisah la, time korg stress ke, dtg bulan ke, or ape2 yg wat hormone kurang stabil

same goes to me here..
muke takdela licin bak kulit epal, tp xdela teruk sgt mcm kawah gunung berapi (nauzubillah..)
cam biasa2 jela, time cik peot dtg menjengah, time tula die muncul..
tp nk dijadikan cerite ade satu masa nih, jerawat mcm suke2 je nak tumbuh xkire masa..so, tgn pun gatal la try mcm2 produk konon nak ilangkan jerawat cepat2..sekali, xtaula tergune produk ape yg mungkin tak sesuai ngn kulit, trus meradang jerawat tuh, jd makin teruk..kalau kecik takpe, ni dh besar cop ibu jari kot!

time tu last year (2010) lagi 3 mggu nk raye kalau tak silap..
mcm2 dah try, cara homemade tradisional pun x jalan..
gi klas pun org asyik tanye knape dgn muke..lecturer pun siap tanye..ahhaa, hanye grupmate sy je tau sape lect yg concern sgt tuh =)

sampai la ade satu masa ni tgk2 kat internet/blog, jumpe satu produk..
bile dah bace testimoni penggune2 yg lain, maka sy pun nekad la nak try..takut jugak dlm hati ni..

alhamdulillah..semuanya beransur pulih..and just nice before raya semua kerunsingan tuh hilang and beraya dgn gembira! syukur alhamdulillah..

until now still gune produk tu..tp bukan hari2 la (sbb ia kecik cinoet, nnt cpt habis)..on and off gune facial wash lain jugak..
skang ni tgh terfikir utk jd dealer for that product, so sesape yg rase nak try, can ask me..sy sgt berbesar hati utk kongsi dgn anda semua =)

ni die bukti setelah hampir setahun menjadi penggune setia

p/s: gmbr2 dibawah adalah yg asli..tiada sebarang peng"edit"an terhadap gmbr tersebut..just edit utk susun pic je =)






taken during aidilfitri 2010

*
*
*
*
*
*
and this is my latest photo
nape??? tak percaye ke...





Friday, July 1, 2011

roti bakar buat anda jd cepat tua???

Toasts, croissants speed up ageing



Breakfast.jpg
How toasts and croissants speed up ageing (Thinkstock photos/Getty Images)
The next time you eat that crispy toast in the breakfast, better think again, as scientists have suggested that these toasts could be fast-trackingageing and chronic disease.

Josephine Forbes of the Baker IDI Heart and Diabetes Institute conducted a study on how many common foods - toast and croissants included-can produce chemicals now suspected of fast-tracking ageing and chronic disease.

Named Advanced Glycation End Products (AGEs), these chemicals turn up in foods ranging from hash browns to cola drinks and coffee.

Forbes and researchers overseas have suggested that too many AGEs building up in the body can contribute to heart disease and diabetes - and the wrinkling and pigmentation that goes with ageing skin.

The foods producing the most AGEs tend to be processed foods high in sugar or fat, especially animal fat, that are then grilled, baked or fried at high temperatures, often until they're crispy and golden, said Forbes.

"The more a food has sugar added to it and the more it's processed, the more AGEs it usually produces. Baked, crunchy breakfast cereals and toasted mueslis also produce AGEs, but raw oats and porridge are fine," the Sydney Morning Herald quoted her as saying.

It seems that once you start mucking around with food the more AGEs it produces - there aren't many foods in their natural state that produce AGEs," she added.

We can accumulate too many AGEs in two ways. One is from some foods; the other is when blood sugar levels are too high, as with diabetes or pre-diabetes.

Although research into AGEs' effects is still in the early stages, studies have suggested they can harm the immune system and contribute to hardened arteries and problems with kidney function.

They can age skin by attacking collagen and promote arthritis by damaging the joints.


Related Posts with Thumbnails
There was an error in this gadget

Turby The Turtle Virtual Pet