Friday, August 10, 2012

NEW BABY!!





Assalamualaikum..

lame rasenye tak menulis di sini..tugasan kerja seharian membataskan masa dan selalunya takde mood terus nak menulis..


okla straight to the point..


Now...Introducing my new baby...
dush! i'm not pregnant yet (doakan saya ye cpt dpt baby k)

ok ok...
introducing..



:
:

:
:


EVERLYNN SKINCARE



maybe ade yg pernah cuba produk ni..for me, setelah menggunakan produk ni more than 3 months, sy sangatlah berpuas hati..lantas bercadang utk menjadi wakil jualan..






so, pada sesiapa yang berminat, jgn segan2..contact je sy (012-3782472) or add me kat facebook ( https://www.facebook.com/farhanashafie ) pm me for more detail k..

so, apa tunggu lagi..masih sempat utk kelihatan berseri di pagi raya dgn insan tersayang..


Friday, January 13, 2012

all about life


assalamualaikum..

lame dah rasenye tak update story
life's has been so buzy lately..
kerja..kerja..kerja..same routine with different working hour
such a tiring!!!

wake up as early as 5.30 am (mungkin ade yg bgn lg awl)..reach ward at 6.30 or plg lewat pun 6.45.. then do all blood taking..morning review..no matter how much patient i cover everyday (depends on how many admission the day before..kalau jonah so penuh la ward), my morning round should finished b4 MO sampai..then round with MO while waiting for specialist round which usually started at 9 a.m..

then..specialist round selalunye habis around 11.30 am ( ni pun depends dgn bilanagan pt in ward..kalau ramai, habis lambatla..after round, then need to carry out all new plan..trace all investigation la, gi merayu for scan/ultrasound kat radiologist la..assist procedure ape yg patut..buat discharge for pt yg bleh kuar ward..tup tup je dh pukul 2 p.m or 3 p.m...alamak..tak breakfast lg..lunch pun mcm dah tak sempat..nak kene buat p.m review plak nih..hurm..then after p.m round tgk2 dah nak dekat pukul 5..

yeay dah bleh balik!! hey ko ingt ko keje gomen, suke2 je bleh tinggal keje mcm kat ofis then esok dtg sambung balik..sorry la beb, selagi keje ko xsettle, mimpi la nak blk sharp pukul 5...keje lebih mase bukan leh dpt claim overtime pun..so ikhlas kan hati ye kawan2..pesanan utk diri sendiri jugak..kalau tak mau gila nnt stress..

i'm currently in medical posting (hectic ever..)lain hosp lain shift system die..so in my place we have 3 shift..tp ni bukan shift pagi ptg or mlm ye..ni shift mcm ko keje like hidup utk keje je kot..baik xyh wat shift!!!

1) normal shift: 7a.m- 5p.m + ambulance call (yg tak menentu masa!)

2) stay back shift: 7 a.m - 9 p.m

3) night/oncall shift: 7.am- 4 p.m (rest 4p.m-8p.m) then cont 8p.m till next day 1 p.m (kire sendiri la bape jam!)

* u can't go back if u haven't settle ur work*

tu la cycle harian kerja sy..kalau hari ni normal shift + ambulance call, the next day kene stayback, then following day oncall then off satu hari..

setakat ni dah 2 kali kene ambulance call at 12 midnite sending patient for CT scan kat hosp Ipoh..then reach home pukul 4..30 pagi then kol 6 pg dah gi ward for stayback shift plak sampai kol 9 mlm..gile kau keje straight pstu weng je otak sbb xcukup tido..

we have no weekend, no public holiday, no cuti festival k..our weekend, public holiday or festival hols is during our off day yg satu hari tu je..so nak extra cuti kenela apply ye..

so that is my daily routine..so org2 yg suke kutuk gomen hosp ke, kutuk doc kat gomen hosp ke..plz stop it! korg tak keje so korg tak rase..setakat tak makan the whole one day tu biasa la..apela sgt kan..nk kencing or poo poo pun kdg2 tak sempat..(sumpah tak lawak tp kenyataan)..plg sedih and depress sbb solat pun kdg2 berlubang2.. tu tak campur kene marah ngn superior, ngn patient, ngn SN..tabah jela kan..

lg stress kalau keje ngn SN yg pemalas and tau nak mengumpat, membebel and bergossip je..sgtla menjengkelkan!

what ever it is, lg 2 mggu nak abis dah medical posting ni..learn a lot even tak byk procedure dpt buat..takpela, bukan nak jd MO medical pun..ahaha..looking forward for new posting..hope less hectic (jgn harapla!!!)and more interesting..

if others can have a smooth sailing journey for HO life..so do I !! well, let's pray that life will be much easier each day and i'll be istiqamah, patient and sincere towards my profession..insyaAllah..


p/s: for those who's really passionate to be a doc, think twice!! (i'm not meant to demotivate anyone..but it's the truth!)

Monday, December 26, 2011

i am blessed on 25th december 2011



assalamualaikum..
it's been while i am in silent mode..blame the crazy HO job..
ok enuf about work



2011 has been a great year for me..
i pass my MBBS (aft 7 years of hardship)
i am a carrier woman now..
i'm engaged!! (aft 7 years in a relationship!!)
what a coincidence..
everything is about num 7..
maybe my lucky num is 7..i should have 7 kids then after married..ahahaa

is a great feeling now..subhanallah..
i wonder how's the feeling soon after nikah..
i pray to Allah that our relationship always been blessed
and may He guides us throughout this "critical" phase of relationship..
org tua-tua kata bertunang ni banyak dugaan nye...maklum la masing2 darah tgh manis..wonder how the blood taste? hurm..

semoga ikatan pertunangan ni berakhir dengan ikatan yg sah insyaAllah next year..
moga kalian semua mendoakan perhubungan kami...
InsyaAllah



******

Wednesday, October 26, 2011

happy 1 month anniversary



assalamualaikum...

fuhh fuhhh...buang dulu semua habuk2 dan sawang2 yg dah bermaharajalela kt blog picisan ni


alhamdulillah..
sudah sebulan bekerja membanting tulang empat kerat
suka..duka..penat..tawa..hiba..
semua dah dirasa dlm tempoh singkat ni
seriously!!!
hanya sabar yg menjadi pendorong utk terus melangkah

1st 2 weeks in medical posting mmg mencabar jiwa..
tagging selama 2 mggu bererti masuk kerja sesudah subuh, dan pulang sebelum tgh mlm..kdg2 dpt la rasa balik sharp pukul 10 mlm..tp kdg2 mmg merasa la balik kol 12 mlm..
waktu 2 mggu tu terasa lama nye berlalu..hari2 selalu nak nangis bukan sbb apa..tp sbb kaki sakit sgt seharian berdiri lama dlm ward..

alhamdulillah, dpt off tag after 2 weeks..so bermulalah rutin shift sbg HO..
setakat skip breakfast, skip lunch tu mmg dah alah bisa tegal biasa..tp sy sgt bersyukur tempat kerja sebelah rumah je..so hari2 mmg mak dah sediakan breakfast..thank you so much ma!!
jasamu akan ku kenang...

okla..nnt sy sambung lg journey as a HO..skang dah ngntuk sgt..harus tido sbb esok nak kene sampai ward b4 6.45...ok bye...

Tuesday, September 27, 2011

1st posting yeawwww!!



assalamualaikum..

quick update for today..
have received official later for my first posting tomorrow

jeng jeng jeng!!!!!

i got the scariest department ever..

MEDICAL!!!!

hope this is the best for me!!
to gain new experience and increase my knowledge..
remember! it's the time ! learn as much as i can..

Rabbi Yassir Wa La Tu'assir..
Ya Allah, permudahkanlah urusan ku dan berkatilah pekerjaan ku..

(sorry, official name tag belum dpt lg..so buat ni dulu utk sementara)

Monday, September 26, 2011

1st day at work



Sy sungguh happy pagi ni bila on da way ke tempat kerja pada hari pertama
tiba-tiba dpt satu sms berbunyi...

******
*****
****
***
**
*

" Tahniah dan selamat memulakan kerjaya sebagai doc. Apak bersyukur ke hadrat ILAHI cita2 mak dan apak dimakbulkan disamping usaha kuat angah. Pesan apak, dgn kejayaan ini sentiasalah bersyukur seterusnya berusaha menjadi seorg doctor yg berjaya, beriman dan disegani. I'm proud of you Dr. Siti Nor Farhana.. Selamat Maju Jaya"

*****
***

mesti korg pelik pesal la sy nak kene happy sgt kan..for ur information, my dad orgnya garang..dari kecik mmg sy takut sgt dgn die..so bila once in a while dpt sms sweet camni mmg rase happy and terharu sgt..terus rase bersemangat nak gi kerja...
and mesti korg pelik pesal la nak kene ber sms padahal sy dok kat rumah je pun..hospital pun sebelah je.. sbbnye apak balik kg smlm, so pagi ni die takde kt rumah utk tgk anak die gi kerja..

*****
***

thanks to u syg coz selalu support sy tak kire masa..he sms'ed' me "Love u syg..enjor ur first day at work"
yeah...i really enjoy my first day coz belum start tagging posting lg..pasni mmg awk akan dpt sms dari sy yg asyik mengadu je la kot..

*****
***

and not to forget million thanks to my mum..she also works in the same hosp..kat bahagian admin and mak in-charge HO..so kesimpulannye segala urusan lapor diri sy hanya lapor kat mak je...ahahahaa...kalau lapar leh jumpe mak and mintak makanan..best best!


okla..dah penat...esok lusa kalau xpenat kite sambung k...

Sunday, September 25, 2011

new chapter begin



assalamualaikum

lama betul dah blog ni menyepikan diri..
setelah sekian lama sy bercuti semenjak tamat belajar pada june 2011, now i'll begin my new chapter of life

org kata belaja medic lama...but once u start working, the cycle begin as in ur first time studying medicine..in medicine, the learning process is everyday..non-stop!

i've juz finished my induction course last week and i juz started my 1st day of working today..


dear friends and readers (if i've any)..
plz pray for my journey and hopefully i can be a great muslim doctor for our nation..
I pray to Allah to grant me a successful life ahead and let me be istiqamah and be a passionate doc..aaaminnn..


to my dear cucms doc's,
we have been together for 5 years and we have made it..
it's our time to shine and let's do this once again!

hope to see u guys again in December...will miss u all!!!

Saturday, August 6, 2011

kehilangan


salam ramadhan..

sekali lagi.. bgn pagi td sy dikejutkan dgn sms dan emel yg memberitahu one of our beloved lecturer has passed away this morning..

Allahyarhamah Dr. Norrashidah is our paediatric consultant and HOD of paediatric in Hosp Serdang..
masih terngiang2 lagi gelak tawa beliau during our bedside teaching and TBL session..
perwatakan beliau yg kelakar, mudah mesra, loving and caring membuatkan ramai org sayang pada beliau..

eventho beliau seorang yg mudah ketawa and gelak besar, but sometimes she can be so garang especially during our grand round.. she is the one who is really dedicated towards her patient even when she was given m.c for a month due to ligament tear, she did come to hospital to meet her patient and teaches us..

not just medical knowledge that she has taught us, but she always motivate us to be a better person in the future..

dear Dr Norra, you'll always be loved and missed..u're such a marvellous teacher, doctor, friend, and mother to all of us. . may Allah bless ur soul..
Al-Fatihah


Friday, August 5, 2011

Al-fatihah...




salam ramadhan al-mubarak

td tetiba dpt satu sms yg sgt buat sy terkejut..tak percaya...sampai sy bace sms berulang kali..
sms diterima dari roomate sy amirah.. 3 tahun kitrg jd roomate n housemate, so mmg dh rapat sgt..
miya sms utk memberitahu ayahnya baru sahaja pulang ke rahmatullah pada hari rabu lepas..arwah meninggal di Mekah semasa mereka sekeluarga menunaikan umrah..

miya, sy doakan miya sekeluarga tabah utk dugaan ni..semoga arwah ayah miya ditempatkan dikalangan para solihin..

kpd kalian yg membaca, mari kita sama-sama sedekahkan al-fatihah dan mendoakan kesejahteraan beliau di sana..


Wednesday, July 13, 2011

kisah hati



hidup ini ibarat roda yang berputar
ada ketika kita di bawah
ada ketikanya kita gah di atas
roda yang berputar pasti berhenti bila tiba di destinasi

tapi,
andai destinasi yg ingin kau tuju masih belum ditemui
jangan pernah berhenti
teruskan melangkah, teruskan berlari
satu saat dan ketika, pasti akan kau miliki

namun sekiranya
andai takdir menentukan itu bukan yg hakiki
itu bukan utk dimiliki
percayalah akan ketentuan Ilahi
suatu saat, sang pelangi akan muncul
menemani dan mewarnai akan kisah ini

Related Posts with Thumbnails
There was an error in this gadget

Turby The Turtle Virtual Pet